D-Vitaminok
A D-vitaminok olyan zsírban oldódó vitaminok, melyek számos fontos szerepet töltenek be a testben. Két fő típusa a D2-vitamin (ergokalciferol) és a D3-vitamin (kolekalciferol). A D2-vitamint növényekből, például gombától nyerik, míg a D3-vitamin főként a koleszterint tartalmazó élelmiszerekből és a napfény hatására a bőrben termelődik.
A D-vitaminok fontosak a csontok erősítésében, a kalcium és a foszfor felszívódásának segítésében, valamint az immunrendszer megfelelő működésében. A D-vitamin hiánya osteoporozishoz (csontritkuláshoz) és gyengült csontokhoz vezethet, különösen idős embereknél. Ezenkívül a D-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülésével, a depresszióval, a szívbetegségekkel és a rák kialakulásának nagyobb kockázatával is összefügghet.
A D-vitaminok egy részét a szervezet képes maga előállítani, amikor a bőr napfénynek van kitéve. A napfény hatására a bőrben lévő 7-dihidrokoleszterinből koleszterinnel reagálva képződik a D3-vitamin, amely a vérbe kerülve a májban és a vesében aktív formává alakul át.
Azonban a D-vitaminok termelése befolyásolható a napsugárzás intenzitásával, a bőr pigmentációjával és a bőr expozíciójával. Ezenkívül bizonyos tényezők, például az idősek alacsony D-vitamin szintje, a vega vagy vegan étrend követőinek a D2-vitamin hiánya, az emésztőrendszeri betegségek, például a köhnycukor-betegség és az túlzott mennyiségű babaolaj használata, mind hozzájárulhatnak a D-vitamin hiányához.
Egyes élelmiszerekben is megtalálható a D-vitamin, például a lazac, a máj, a tojás és a tejtermékek. Azonban nem mindig lehet elegendő mennyiségben bejuttatni a szervezetbe ezekből az élelmiszerekből, különösen azoknak az embereknek, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, vagy akiknek emésztőrendszeri betegségek miatt problémáik vannak az emésztéssel.
Ezért sokszor ajánlott a D-vitamin pótlása táplálékkiegészítőkkel vagy D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel, különösen télen, amikor a napfény mennyisége és ereje csökken. A D-vitamin-hiány megelőzése és kezelése érdekében fontos a megfelelő D-vitamin szint meghatározása, az egészséges étrend, a napozás és a szükség esetén a pótlólagos D-vitamin bevitel.